Det finns två sätt att bli bra på att skriva: att läsa mycket och att skriva mycket. När man läser ska man inte bara sluka böckerna från pärm till pärm, utan läsa mer medvetet. Lyckas man inte det vid en första läsning kan det vara ett gott råd att läsa om sina favoritböcker och göra det med papper intill sig och penna i handen. Exakt vad är det man gillar? Notera hur författaren skriver en dialog som flyter bra (vad tar hon med och vad är underförstått?) eller hur han skildrar en miljö eller en händelse. Lär dig av andra.
Det räcker förstås inte med att bara läsa, du måste också öva dig på att skriva. Dyk ner i små övningar istället för att enbart skriva på långa romanprojekt. Precis som en skidåkare behöver öva teknik och finslipa små rörelser eller en fotbollsspelare behöver öva att finta och skjuta mål och inte bara åker Vasaloppet och spelar match, på samma sätt behöver en aspirerande författare också öva på de små textbitarna såsom dialoger och personbeskrivningar.
Här är några övningar du kan göra hemma:
- Om du samtidigt håller på att skriva en roman, prova att berätta en scen ur din bok ur en annan persons perspektiv. Kanske fienden eller kanske en person som har en perifer roll, såsom kassabiträdet eller grannen. Du kan göra samma övning men utgå från en bok du läst om du föredrar det.
- Ta en händelse ur en bok eller film och skriv den som en renodlad dialog.
- Beskriv en person och hur den är genom vad den gör, inte genom hur den ser ut. Låt oss förstå att personen är kort, snål och ängslig utan att använda de orden (eller synonymer till dem). Gestalta istället för att beskriva.
- Skriv samma scen i nutid och dåtid, som första person och tredje person. Vilken version föredrar du?
Prova gärna att skriva för hand om du annars brukar skriva på datorn och vice versa.